Reklama
 
Blog | Jan Svoboda

Kam vyrazit ve Varšavě?

Turisté často cestují do Polska aby navštívili historická města jako Wroclaw, Krakov případně Osvětim, ale metropole na Wisle zůstává trochu stranou. Na první pohled se může zdát nezajímavá - spousta kancelářských budov jakoby poházených okolo soreláckého paláce kultury a nevelké historiské centrum. Díky bývalému kolegovi jsem navštívil pár podniků, které rozhodně stojí za to.

Varšava byla za války téměř celá zničena. Staré historické centrum bylo po válce znovu vystavěno podle obrazů italského malíře Canellotiho. To co dnes ve Varšavě uvidíte, je obrázek toho, jak zhruba město vypadalo v druhé polovině 18. století. Měšťanské domy na ulici Nowy Swiat, univerzitní paláce, hotel Bristol, vše přímo výstavní a nablízkané. O to více překvapí, že pár kroků od nejdražší ulice v celém Polsku najdete řadu studentských barů, které jsou známé jako Pawilony případně Slumsy.

Varšavský palác kultury

Stačí projít podchodem z ulice Nowy Swiat u čísla popisného 26 a rázem se ocitnete v úplně jiném světě. Staré předrevoluční řemeslnické dílny a krámky včetně sklepních skladů byly přeměněny na útulné bary a kluby. Každý z nich má jiný interiér, některé jsou propojeno sklepy. Designéři si dali opravdu záležet. Najdete tu luxusní sesesní nábytek potažený leopardí kožešinou, vycpanou ovci visící ze stropu, stěnu pokrytou světly ve tvaru prsů a místo klik robertky.

Měl jsem možnost Pawilony navštívit poslední den před začátkem nového semestru a musím říct, že to tady skutečně žilo. Měl jsem s sebou jen starý telefon, se kterým se v přítmí moc fotit nedá, takže alespoň link na podle místní ankety nejzdařilejší interiér s prsy – klub Klaps (http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1579562,0,,internauci_tvnwarszawapl_wybrali_pawilony_sa_najlepsze,wiadomosc.html)

Budete-li chtít zajít ve Varšavě na dobré jídlo, určitě nevynechte restauraci U Kucharzy (http://www.gessler.pl/ruk.htm). Půjdete-li od hotelu Bristol směrem na Pilsudskiego plac, nemůžete ji po levé straně minout. Bývalou kuchyni velkého kasina tu proměnili na vynikající restauraci. V interiéru majitelé ponechali bílými dlaždicemi obložené stěny a dřevěný nábytek je velmi jednoduchý, takže si připadáte jako v kuchyni. Navíc sami kuchaři vám tu budou jídlo servírovat přímo z kastrůlků zrovna sundaných s plotny. Za 20 zlotých tu dostanete kompletní menu o 3 chodech včetně tradičního nápoje – šťávy ze švestkového kompotu. Vše v kvalitě domácí kuchyně s perfektním servisem a s příjemným klavírním doprovodem.

Reklama

Chcete ochutnat polské speciality? Zajděte to restaurace Sztuky Pierogy. Od hotelu Bristol půjdete po ulici Nowy Swiat a na velké křižovatce se dáte doprava. Nemůžete odbočku minout. Přes velkou umělou palmu se budete dívat na obří betonovou budovu, údajně bývalé sídlo tajných služeb. Restaurace je napravo asi 200 metrů od křižovatky. Usaďte se na masivní dřevěné lavice s ovčí kožešinou a vychutnejte tradiční pokrmy se zelím a masem jako golubky, bigos nebo polskou verzi boršče.

Nevíte kam večer na drink? Zkuste Szlaf Rok. Příjemný bar s živou taneční hudbou najdete kousek od Placu Pilsudskiego, když se dáte kolem kancelářské budovy Metropolitan doleva.

Z Varšavy Svoboďák